Historie theetuin

kwakel_linschoten p1040104-2 p1040105-2 zitten
In 2004 kochten wij de circa 200 jaar oude boerderij aan de Noord Linschoterzandweg 53 in Snelrewaard. Hoewel 1892 als het officiële stichtingsjaar te boek staat, heeft deze wat achteraf op een oude stroomrug gebouwde boerderij waarschijnlijk een oudere voorganger en is deze rond 1800 gesticht. De boerderij was in originele staat en toe aan een grondig herstel en er was al jaren geen boerenactiviteit meer.

Nadat eerst aannemersbedrijf Den Hoed uit Bergambacht de ruwbouw had gedaan en Rietdekkersbedrijf De Bruin uit Stompwijk een nieuw rieten dak had aangebracht hebben we de boerderij zelf grondig verbouwd tot woonboerderij en de omgeving weer in oude doen hersteld. Rond de boerderij liggen nu tuinen en is een authentieke hoogstamfruitboomgaard aangelegd zoals die vroeger bij deze boerderijen hoorde. Enkele oude fruitbomen zijn nog blijven staan, een goudrenet, een peer en drie pruimenbomen.

De stichting hoogstamfruit heeft de boomgaard aangevuld met jonge fruitbomen. Oude en nieuwe bomen vormen nu een prachtig sfeervol gezicht. In de boomgaard is de gezellige theetuin gevestigd.

Tijdens de verbouwing merkten we dat bij ons voor in het land passanten even gingen zitten. Men spreidde een dekentje uit en nam het er even van. Zo nu en dan maakte ik wel eens een praatje en kreeg te horen, dat ze het jammer vonden nergens even iets te kunnen drinken en eten in het buitengebied. Zo ben ik op het idee van de theetuin gekomen.

De naam van de theetuin is ontleent aan de steriotype hoge (kwakel) bruggetjes over de Linschoten.

De boomgaard is een prima locatie. Verschillende nieuwe appel-, kersen- en perenbomen vormen nu het decor voor de theetuin. Afgeschermd met kleurrijke hortensia’s, klimop en blauwe regen, is de theetuin intussen een gezellige en knusse plek geworden. Onder het genot van een stukje zelfgebakken taart en thee naar keuze kunt u in de rustige theetuin lekker genieten.

Met de leuke reacties van de bezoekers die u reeds voorgingen bent u (weer) van harte welkom.

mvrgr. Elske Blommers

 

Privacy Verklaring