Snelrewaard / Buurtschap Lange Linschoten

wapen-van-snelrewaard-2 oudewater02-2

Het stroomgebied van de Lange Linschoten was in vroeger tijd een veenmoeras in de delta van de Rijn. De Lange Linschoten was een deel van de rivier die we nu kennen als de Hollandse IJssel.

De voormalige gemeente Snelrewaard bestond uit de ontginningen Noord-Linschoten en Zuid-Linschoten aan beide zijden van de rivier de Lange Linschoten en uit de ontginning Snelrewaard aan de Hollandse IJssel.

De naam Snelrewaard is afgeleid van de naam “Snedelweerde”. “Snedel” is in dit verband waarschijnlijk een afkorting van “snedelinc” een afgesneden stuk. Waarschijnlijk zijn de ontginningen van het gebied vanaf de Lange Linschoten begonnen waardoor een afgesneden stuk langs de Hollandse IJssel overbleef. Uit de naam van de ontginningen zijn de namen Noord Linschoterzandweg en Zuid Linschoterzandweg overgebleven.

De gemeente Snelrwaard is in 1989 bij de gemeentelijke herindeling toegevoegd aan Oudewater maar het gemeentewapen is nog steeds aanwezig als uithangbord op de hoek van het midden in Linschpoten gelegen koffiehuis “Het wapen van Linschoten en Snelrewaard”.

De oevers (stroomruggen) langs de slingerende Lange Linschoten en de Hollandse IJssel vormen met hun monumentale boerderijen, vruchtbomen, knotwilgen en aangrenzende weilanden een bijzonder fraai landschap, vooral in het voorjaar als de natuur in bloei staat. U kunt de rivier langs beide zijden volgen. Het landschap is aan beide kanten even mooi en de rivier, omzoomd door groen en met in het water prachtige waterlelies, is een lust voor het oog. Langs beide zijden staan schitterende boerderijen.

Bij de toegang van de boerderijen is dikwijls al te zien om welk soort bedrijf het gaat: koeien, varkens of paarden versieren de hekken, stallen en brievenbussen. Wij vinden dat meer boeren dat zouden moeten doen, want het is ons inziens een verfraaiing van het landschap, die de boerenhoeven een ‘gezicht’ geeft.

Leuk wetertje als u langs de Zuid Linschoterzandweg en Waardsedijk fietst

In een landelijk gebied als Snelrewaard komen nog vaak veldnamen voor. Een veldnaam die regelmatig voorkomt is “Meijsjesveld”. Het Meijsjesveld is de naam van een stuk land dat in de achttiende eeuw in gebruik was als tuin en boomgaard. Dit land lag te oosten van de Nieuwe Singel, niet ver van de Waardsedijk. Bij Zuid Linschotezandweg 63 ligt het “Isselbgaertsland” wat al in 1745 behoorde aan de boerderij Zuid Linschoterzandweg 41 en nu de naam IJsselboomgaard draagt.

Het landschap is aan beide kanten even mooi en de rivier, omzoomd door groen en met in het water prachtige waterlelies, is een lust voor het oog. Langs beide zijden staan schitterende boerderijen. Bij de toegang van de boerderijen is dikwijls al te zien om welk soort bedrijf het gaat: koeien, varkens of paarden versieren de hekken, stallen en brievenbussen. Wij vinden dat meer boeren dat zouden moeten doen, want het is ons inziens een verfraaiing van het landschap, die de boerenhoeven een ‘gezicht’ geeft.

De buurtschap Lange Linschoten stond vroeger ook bekend als twee aparte buurtschappen onder de namen Noord-Linschoten (de noordkant van de Lange Linschoten, langs de Noord Linschoterzandweg en Noord Linschoterdijk) en Zuid-Linschoten (de zuidkant van de Lange Linschoten, langs de Zuid Linschoterzandweg).

Bezienswaardigheden

  • De Kwakels over de rivier (Smalle witte voetgangersbruggen)
  • Prachtige oude boerderijen
  • Linschoterbos
  • Oudewater (Stad)
  • Linschoten (Dorp)

Privacy Verklaring