Losse thee

shennong thee1 thee-2
Zoveel mensen zoveel wensen.

De een houdt van een kopje verse losse thee, de ander van piramide zakjes en weer een ander van pickwick thee. We hebben daarom een ruim assortiment. Op de grote tafel staat de thee uitgestald en kunt u zelf uw keuze maken.

Thee, een stukje geschiedenis
Van oorsprong komt thee uit China en werd gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Carmellia Simnensis. De naam “thee” komt uit het Chinese dialect Minnanyu. Volgens een Chinese legende ontdekte keizer Shennong (Shen Nong = Goddelijke boer) 5000 jaar v.Chr. thee in een bos. Bladeren van een theestruik dwarrelden in een pan met heet water, waarna het geheel een aangename geur ging verspreiden.

Chinese overleveringen schrijven de ontdekking van thee dan weer toe aan de uit een ei gekropen Loe-Ju, omstreeks 800 n.Chr. De Japanse theeceremonie dateert uit 1286 toen volgens de overlevering de monnik Sjomei alle benodigdheden voor het theedrinken uit China invoerde. Via China kwam ook Japan met thee in aanraking.

Ook India kent een legende, die het verhaal vertelt van Prins Bodhi Dharma. De prins ging op reis naar China om daar de regels van het Boeddhisme te leren. Hij had daarbij gezworen tijdens de gehele periode, die negen jaar zou duren, niet te slapen. Na drie jaar was hij zo moe en stond op het punt dat hij in slaap zou vallen torn hij een aantal bladeren plukte van de theeplant waar hij op begon te kauwen. Hij voelde zich gelijk zoveel sterker en meer ontwaakt dat hij besloot om de bladeren van deze plant mee te nemen, hetgeen hem de rest van de reis kon helpen.

De eerste Westerse vermelding van thee dateert uit 1559, toen het werd ontdekt door de Portugezen in Japan. Rond 1610 werd een eerste kleine hoeveelheid thee naar Nederland gebracht, en in eerste instantie slechts als curiosum bekeken. Pas later in de 17e eeuw begon de VOC grotere hoeveelheden thee naar Nederland te verschepen. Die thee kwam uit Batavia waar de thee vanuit China werd aangevoerd. In de 18e eeuw werd theedrinken echt gemeengoed in Nederland. Toen begon de VOC de thee direct te importeren uit Guangdong in China.

Op Java en Sumatra werden door de Nederlanders theeplantages aangelegd. De Engelsen deden hetzelfde in India en op Sri Lanka (toen nog Ceylon, vandaar de Ceylonthee). Thee was tot de 18e eeuw een zeer dure drank en werd alleen gedronken door rijke mensen. Die bouwden daarvoor in huin tuinen soms speciale theehuizen (in Nederland theekoepels).

 

Privacy Verklaring